O drujba / motofierastrau pe benzina poate fi o unealta foarte utila in gospodarie la pregatirea lemnelor pentru iarna, la diferite activitati de constructie, la taierea pomilor, etc. De asemenea, o drujba poate fi foarte periculoasa daca nu este utilizata corect. O utilizare incorecta poate sa duca la accidente sau uzura si deteriorare rapida.

Mai jos scriem cateva sfaturi importante legate de utilizarea unui astfel de utilaj.

PRIMA PORNIRE

Atunci cand am achizitionat o drujba noua, este foarte IMPORTANTA prima pornire si rodajul. Inainte de utilizare este foarte important sa citim manualul cu instructiunile producatorului privind ansamblarea, alimentarea si prima pornire, mai ales daca suntem incepatori. Trebuie sa verificam ca toate componentele sunt instalate conform instructiunilor de utilizare, ca frana este instalata corect si functioneaza, ca lantul este intins, are ungere si se invarte usor cu mana, etc.

RODAJUL

Conform dex rodajul inseamna: "RODÁJ, rodaje, s. n. Punere în funcțiune a unui motor nou fără a-l forța, în scopul netezirii și ajustării suprafețelor de contact în mișcare ale pieselor componente; perioadă în care un motor funcționează în acest fel. – Din fr. rodage."

Desi unii producatori recomanda ca rodajul sa se faca la relanti, accelerand din cand in cand, pana se consuma 3 rezervoare de combustibil (recomandat pentru incepatori), acesta se poate face si in sarcina, taind initial lemne cu grosime de maxim 10-15 cm si fara sa turam foarte tare drujba, pana se consuma 3-4 rezervoare de benzina. De asemenea, daca folosim aceasta metoda de rodaj, este indicat sa turam drujba inainte de a o baga in sarcina astfel incat sa nu o fortam foarte tare. Dupa primele 5 minute de utilizare este indicat sa oprim drujba si sa verificam din nou intinderea lantului si lubrifierea lui.

UTILIZAREA CORECTA

Pentru a prelungi viata utilajului nostru, este foarte important sa folosim o benzina si un ulei de calitate.

Cateva sfaturi importante legate de acest aspect:

- nu folositi benzina mai veche de 2-3 saptamani;

- depozitati tot timpul benzina in recipiente din metal sau sticla (NU PLASTIC);

- folositi raportul de amestec recomandat de producator (de obicei 20-25 ml de ulei la litru de benzina);

- preparati amestec EXACT cat aveti nevoie, daca va ramane nu il mai folositi la drujba (preparati tot timpul amestec nou);

- nu lasati amestecul in rezervor daca nu o folositi, incercati sa consumati tot cand o utilizati;

DEPOZITAREA SI INTRETINEREA

Daca nu folositi drujba o perioada indelungata, este foarte important sa urmam cativa pasi:

- golim rezervoarele de ulei si benzina intr-un spatiu aerisit si ventilat;

- demontam lama si lantul de pe drujba;

- curatam foarte bine drujba, filtru de aer si nervurile;

- depozitam drujba intr-un loc uscat si sigur, de preferat in cutia lui;

- ne asiguram ca nu au acces la ea persoane neautorizate;