Cele mai bune produse sunt, cu siguranta, cele pe care le preparam noi insine acasa, insa ritmul alert in care traim nu ne permite de multe ori sa ne ocupam asa cum ar trebui de alimentatia de zi cu zi si atunci recurgem la cea mai simpla metoda, procurarea alimentelor din supermarket-uri. Aceste alimente contin o multime de chimicale si coloranti artificiali care afecteaza organismul si pot cauza probleme grave de sanatate.  

Din fericire, exista o multime de variante foarte simple si rapide pentru a ne imbunatati singuri stilul de viata si a avea grija de sanatatea noastra. Cele mai importante alimente de care organismul are nevoie sunt fructele, legumele, carnea, lactatele si lichidele si partea buna este ca putem sa le obtinem foarte usor si acasa. Am vorbit deja despre Avantajele cultivarii legumelor in gradina proprie, despre Prepararea sucurilor naturale, dar si despre Cum se prepara eficient hrana pentru animalele si pasarile din gospodarie pentru a obtine carne, oua si lapte de calitate.

La fel de simplu, putem obtine si produse lactate de calitate in propria bucatarie pentru intreaga familie. Unul dintre cele mai bune produse lactate este iaurtul, datorita texturii fine si a gustului racoritor, dar si datorita aportului de vitamine, minerale si alti nutrienti necesari organismului. Iaurtul de casa este foarte usor de obtinut, incat pare ca acest produs se prepara singur. Reteta este foarte simpla. Se toarna laptele intr-o cratita si se pune la incalzit pentru a se pasteuriza, timp de 10 minute. Se ia de pe foc inainte sa dea in clocot si se verifica daca are o temperatura de 40 °C. Daca nu aveti un termometru, lasati laptele sa se raceasca pana puteti sa atingeti cratita.  Cand laptele este suficient de rece, se amesteca o lingurita de iaurt bio cu putin lapte caldut, iar dupa ce a fost amestecat destul de bine, se toarna in restul de lapte. Trebuie amestecat bine, cu un tel, pana cand ingredientele sunt bine incorporate. Amestecul astfel obtinut se pastreaza langa o sursa de caldura, pentru circa doua ore, apoi se muta la frigider. Daca mai sta la caldura, iaurtul va deveni prea acru. Iaurtul se poate pastra la frigider și 10-14 zile, fara probleme. Cu cat laptele este mai gras, cu atat iaurtul devine mai cremos. 

Branza dulce este un alt produs folosit foarte des in prepararea mancarurilor, in special pentru clatite, papanasi sau cheesecake si care, de asemenea, este foarte usor de obtinut. Avem nevoie doar de 5 litri de lapte, care se pune intr-un vas acoperit cu tifon si se lasa sa se inchege timp de 2-3 zile, in functie de temperatura din camera. Dupa ce s-a inchegat, puneti laptele pe aragaz la foc mic si amestecati cu o lingura de lemn, ca sa se incalzeasca uniform la o temperature de 37-38 °C, cat sa puteti tine degetul in el, iar zerul se va separa de branza. Strecurati compozitia pe care o obtineti cu ajutorul unei panze curate sau a unui tifon. Branza trebuie sa ramana atarnata in tifon cateva ore pentru ca zerul sa se scurga. In functie de cat o lasam la scurs, vom obtine o branza cu o textura mai moale sau mai aspra. Aceasta poate fi pastrata la frigider intre 3-5 zile. 

Un alt produs lactat care nu lipseste din bucataria noastra este smantana. Gasim in comert smantana cu procente diferite de grasime, de la 10% la 40%, insa de multe ori producatorii o falsifica adaugand substante inerte, precum gips, creta, cazeina. De aceea, ideal ar fi sa o preparam acasa, mai ales ca este la indemana oricui, fiind gata in cateva minute. Daca o sa optati pentru varianta clasica, atunci aveti nevoie de lapte, ulei, o lingura de zeama de lamaie si un praf de sare. Tot ce trebuie sa faceti este sa puneti toate ingredientele intr-un bol cu pereti inalti, pe care le amestecati pret de 4-5 minute cu ajutorul mixerului. Atunci cand uleiul a fost absorbit de lapte si compozitia are o structura pufoasa, smantana este gata. O puteti folosi imediat sau o puteti conserva la frigider timp de o saptamana. Daca doriti sa obtineti smantana in cantitati mai mari si intr-un timp masi scurt, exista varianta utilizarii unui separator de smantana. Oferta este foarte diversificata, iar pentru a alege separatorul potrivit pentru nevoile dumneavoastra, trebuie sa tineti cont de capacitatea de procesare, rezistenta si functia de reglare a grasimii. Procesul de functionare este unul simplu, prin separare se obtine atat smantana, cat si lapte degresat cu un maximum de 0.5% grasime. Pentru o functionare eficienta a aparatului, laptele trebuie incalzit in prealabil. Curatarea separatorului se face foarte usor, iar asamblarea si dezasamblarea acestuia, de asemenea. 

Avand in vedere ca produsele lactate se afla pe treapta a patra a piramidei alimentare si sunt absolut necesare pentru o alimentatie variata si sanatoasa, trebuie sa acordam mai multa importanta calitatii acestor produse. Speram ca sugestiile noastre sa va fie de folos!!!