In ultimii ani, romanii se afla pe primul loc in Europa la consumul de sucuri acidulate. Conform statisticilor, un roman consuma intr-un an 70 de litri de bauturi acidulate, aproape dublu fata de alte tari. Populatia Romaniei consuma atat de excesiv aceste bauturi, incat ele au ajuns sa inlocuiasca apa. Efectele negative pe care acestea le exercita asupra organismului nostrum sunt numeroase: lipsa proprietatilor nutritive, cresterea in greutate si obezitate, aparitia diabetului zaharat, boli renale, hipertensiune arterial, afectiuni hepatice, deshidratare si lista poate continua. 

Din fericire, aceste bauturi nocive pentru organismul uman, pot fi foarte usor inlocuite cu altele care aduc beneficii remarcabile pentru sanatatea si vitalitatea noastra si pe care le putem prepara foarte simplu acasa in functie de gusturile si nevoile fiecaruia. 

In general, benefiicile pe care ni le ofera sucurile naturale sunt aceleasi ca si cele ale fructelor si legumelor din care sunt preparate. Diferenta consta in faptul ca o bautura este mai usor de consumat si de digerat decat fructele si legumele in stare naturala, in plus se pot face o varietate de combinatii. 

Avantajele pe care sucurile facute in case le ofera organismului nostru sunt extrem de numeroase: imbunatatesc sistemul imunitar, fiind bogate in minerale, vitamine si antioxidanti, contribuie la sanatatea sistemului cardiovascular, ajuta sistemul digestive, au un rol important in detoxifierea organismului, etc. 

Desi este limpede ca aproape orice fruct, care nu are coaja prea tare sau care contine suficienta apa,  poate fi folosit pentru prepararea unui suc natural, cateva sunt ideale pentru orice reteta preparata acasa. Dintre acestea amintim: 

Citricele – sunt cele mai apreciate si cele mai folosite, deoarece contin un nivel ridicat de vitamin C si substante active, care ajuta la scaderea tensiunii, au efect antiviral si dau un gust excellent oricarui suc.

Ananasul – combate inflamatia, are rol diuretic si detoxifiant, normalizeaza flora microbiana a colonului si are proprietati antiinflamatorii.

Merele – contin o cantitate ridicata de antioxidanti, ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar si la reducerea nivelului de cholesterol.  

Fructele de padure – contin un nivel ridicat de antioxidanti si ajuta organismul in lupta cu bacteriile. 


Sucurile obtinute din legume sunt la fel de sanatoase ca si cele din fructe, cu toate ca sunt mai putin apreciate, mai ales din cauza gustului. Pentru a schimba gustul sucurilor de legume, ele se pot combina foarte bine si cu fructe. Unele dintre cele mai benefice legume sunt:

Patrunjelul – contine cantitati mari de vitamine si minerale esentiale pentru sistemul nostru imunitar, intarindu-l. 

Ghimbirul – radacina acestei plante este plina de substante care combat inflamatiile, ajuta digestia si contribuie la sanatatea generala a organismului.

Telina – este una dintre preferatele sucurilor natural, datorita substantelor sale active: saruri minerale si vitaminele A, B, si C. 

Varza kale – contine cantitati mari de folati, minerale si vitaminele A, C si K. 

Astfel, folosindu-va de aceste legume si fructe pe care le-am amintit, dar si de cele care va plac in mod special, puteti sa preparati urmatoarele retete de sucuri natural pentru: 

Detoxifierea ficatului puteti sa combinati: 2 sfecle rosii, 2 cesti de coacaze, 1 mar, 2 morcovi, 1 lamaie si 1 radacina de ghimbir. 

Arderea grasimilor: 3 mere, 1 castravete mare, 1 lamaie mare, 3 mandarine mici.

Impotriva celulitei: 5 grapefruit, 1 lamaie, 2 lime, un sfert de ananas, 1 radacina de ghimbir. 

Cresterea imunitatii: 1 telina verde, 1 mar, jumatate de lime, frunze de spanac, frunze de varza kale, 1 radacina ghimbir. 

Exista mai multe moduri in care puteti sa preparati astfel de sucuri acasa. Daca doriti sa obtineti o cantitate mica de suc, care sa va ajunga 1-2 zile, puteti sa folositi un blender sau un storcator prin presare la rece. Insa, daca doriti sa obtineti suc in cantitati foarte mari, o sa aveti nevoie de un tocator, care va ajuta sa taiati si sa procesati rapid si usor fructe si legume. In acest caz, foarte potrivita este si o presa manuala. Dispozitivele de presare ale acesteia conserva majoritatea vitaminelor datorita presarii la rece. Astfel, o sa obtineti o bautura cu un gust mai pronuntat si mai bogat, intr-o cantitate mai mare, cu pierderi minime si la un pret foarte bun. 

Daca exista variante atat de accesibile pentru a avea grija de organismul nostru, de ce sa nu profitam de ele?