Pentru mentinerea functiilor vitale si obtinerea de productii, organismul animal are nevoie permanent de substante nutritive, adica de hrana. Conditiile hranirii sanatoase si rationale implica cunoasterea unor probleme legate de caracteristicile nutritive ale furajelor si necesarul de hrana care este diferit chiar si in cadrul rasei, in functie de categoria de varsta, starea fiziologica si forma de productie. Furajele se produc in toate zonele tarii si sunt prelucrate cu o gama variata de utilaje, in functie de numarul animalelor pe care il detine fiecare crescator. 

Dintre toti factorii mediului extern, alimentatia este cea care influenteaza cel mai mult organismul animal, deoarece aceasta favorizeaza cresterea si dezvoltarea organismelor, iar in anumite limite, chiar poate fi dirijata cresterea tineretului in directia dorita. De asemenea,o alimentatie corespunzatoare le poate spori animalelor rezistenta la boli si de alte conditii neprielnice. Este foarte important ca hrana animalelor sa fie bine maruntita pentru ca acestea sa aiba o digestie buna si sa poata absorbi toti nutrientii din furaje.  Ideal ar fi sa va ocupati personal de acest aspect, mai ales daca nu aveti incredere in produsele cumparate din comert. Pentru asta, aveti nevoie doar de o moara cu ciocanele, utilaj extrem de folositor. Acesta toaca boabe de porumb, orz, secara, ovaz si chiar lucerna, paie, mazare sau fasole, fiind la fel de necesar atat intr-o gospodarie individuala, cat si intr-o ferma de vite, capre, oi, porci, cai si alte animale dosmetice. O astfel de invenstitie este foarte convenabila, deoarece intregul proces este controlat de dumneavoastra. Aceasta poate avea aproximativ 16-24 de ciocanele, iar alaturi de acestea vor fi dispuse sic el putin 2 cutite simple. Poate fi alimentata la orice priza normala, iar unele modele au o constructive de sine statatoare, in timp ce altele vin cu elemente de fixare pe un suport. 

Daca va hotarati sa investiti intr-o moara cu ciocanele, este necesar sa tineti cont de cateva aspecte legate de modul in care functioneaza: cat de puternic ar trebui sa fie dispozitivul, ce capacitate de procesare poate avea, cate site incorporeaza, dar si nivelul la care lucreaza. 

Modul in care functioneaza este relativ simplu, deoarece granele vor fi aruncate prin fanta de alimentare in camera de macinare, unde se regasesc ciocanelele. Acestea le vor zdrobi, gradual, si le vor impinge catre sita, care are deschizaturi de diferite marimi. Cand furajele sunt suficient de maruntite, vor cadea prin puterea gravitatiei intr-un sac sau orice alt recipient in care alegeti sa le depozitati. Utilajele motorizate de maruntire sunt cele mai cautate in ultima perioada, datorita faptului ca sunt mai rapide si cer un effort minim din partea utilizatorului. In ciuda acestui fapt, exista inca si fabricanti de moara manuala, care este folosita, in special de cei care doresc sa isi faca singuri malaiul sau faina. 

Puterea motorului este un alt aspect de care trebui sa tineti cont, intrucat ea este cea care asigura nivelul de performanta al utilajului. Cu cat acesta este mai puternic, cu atat cuva in care sunt introduse cerealele va executa mai multe rotatii pe minut, iar ciocanelele vor avea un impact mai mare si vor putea marunti mai rapid si mai fin. Pentru o gospodarie cu un numar mai mic de animale, este sufficient un motor de 750W. Pentru o productie mai extinsa sau pentru o ferma, este nevoie de un motor de cel putin 1700W, care ofera o turatie de aproximativ 3000 rpm. Alimentarea se poate face la o priza normala, cand vorbim de o moara cu ciocanele 220V, insa unele modele ofera si posibilitatea de a fi conectate la o tensiune de 380V (la un generator, de exemplu). 

De asemenea, este important sa tineti cont si de capacitatea de procesare. In mod special, trebuie sa stiti ce cantitate de grane poate macina moara intr-o ora sau intr-un minut. Aspectul e cu atat mai important la un model de moara cu ciocanele 3 in 1, care marunteste   orice fel de boabe, are functie de razatoare pentru radacinoase si capata si rol de tocator de fan, lucerna, iarna si alte furaje umede. De exemplu, un motor de 4kW poate prelucra pana la 400 kg de boabe intr-o ora, in timp ce productivitatea in cazul stiuletilor de porumb scade la 200 kg/ora, iar lucerna va toca in jur de 60 – 100 kg/ora.

Granulatia produsului finit este foarte importanta, de aceea este necesar sa tineti cont de tipul de sita, care poate oferi maruntire grosiera, mijlocie si fina. Sitele sunt asezate in fata gurii de desertare a morii, iar acestea vor avea orificii de diferite dimensiuni, corespunzatoare gradelor de maruntire. In momentul in care granele sunt tocate suficient de mult de ciocane, vor putea trece prin panoul gaurit si apoi desertate in sac, iar in felul acesta, vei controla granulatia. 

Avand in vedere toate aceste aspect amintite mai sus, este destul de facil sa le oferiti animalelor dumneavoastra hrana necesara pentru a putea fi sanatoase si productive, implicandu-va personal in acest proces si folosindu-va de un singur utilaj.