Daca dispui de o intreaga podgorie de vita de vie sau doar de o cultura in propria gradina si te-ai gandit ca anul acesta sa prepari singur vinul, trebuie sa stii ca procesul in sine este unul destul de complex si este nevoie sa tii cont de anumite etape pentru a obtine un vin savuros si de calitate.  

Calitatea si aroma vinului este influentata de o serie de factori de la tipul solului pe care se afla plantatia pana la expozitia terenului. O vinificatie reusita depinde de modul in care e ingrijita via (controlul bolilor si daunatorilor, lucrarile in verde, combaterea buruienilor), dar si de modul in care se desfasoara procesul de vinificare, tinand cont de factorii cei mai importanti.

Recoltarea strugurilor

Viticultorii spun ca perioada ideala pentru recoltarea strugurilor trebuie sa inceapa dupa data de 15 septembrie, deoarece atunci strugurii ating deplina maturitate, iar saturatia de zahar este maxima, astfel va rezulta un vin gustos si aromat. Dar pentru a stabili concret data de recoltare, ideal ar fi sa folositi refractometrul, care va arata cantitatea de zahar din struguri. Atunci cand nivelul zaharului din boabe nu mai creste timp de 2-3 zile, via poate fi culeasa. 

Dezbrobonirea boabelor de struguri

Dezbrobonirea sau desciorchinarea are o importanta deosebita cand vine vorba despre calitatea produsului final, deoarece un vin bun trebuie sa se faca doar din boabele de struguri, iar ciorchinele si coditele strugurilor nu trebuie sa se regaseasca in material prima. Ciorchinele altereaza gustul vinului, conferindu-i o astringenta deranjanta si un aspect tulbure. Acest proces se face cu ajutorul unui utilaj numit dezbrobonitor. 

Zdrobirea strugurilor

In primul rand, trebuie sa tineti cont de tipul de struguri pe care ii folositi. Strugurii albi desciorchinati merg spre zdrobire sau presare, proces prin care se separa mustul de pielite si seminte, astfel obtinandu-se mustul, care apoi este transferat, racit si lasat la limpezit pana la 24 de ore. Dupa ce s-a limpezit, se adauga drojdiile si se lasa la fermentat. 

Strugurii rosii desciorchinati sunt lasati sa se fermenteze impreuna cu pielitele pentru a-si putea pastra culoarea si taninii necesari obtinerii unui vin rafinat cu structura si compozitie bogata. Apoi se adauga drojdiile, iar macerarea poate dura chiar si cateva saptamani. Dupa finalizarea fermentarii, se separa lichidul de pielite si seminte prin decantare si presare. 

Zdrobirea strugurilor se face cu ajutorul unui utilaj numit zdrobitor, care este format dintr-o cuva, o manivela si cilindri zdrobitori. Exista si zdrobitor electric, care poate sa indeplineasca si functia de dezbrobonitor. 

De asemenea, pentru zdrobirea strugurilor se pot folosi si prese mecanice sau manuale din inox. 

Fermentatia

Fermentatia  sau ,,fierberea” are loc datorita drojdiilor care se adauga strugurilor. Chiar daca mustul contine agenti de fermentare, exista drojdii selectionate si agenti de fermentatie pentru a controla gustul si a obtine arome diferite. Drojdiile se aleg in functie de tipul de struguri (albi sau rosii). In functie de conditiile in care depozitezi butoaiele cu must, poti adauga si drojdie rezistenta la temperature scazute. Temperatura optima pentru vinul alb este de 18 grade C, iar pentru cel rosu de 35 de grade C. Durata fermentatiei depinde de temperature, astfel daca fermentatia are loc la 20 de grade C, va fi nevoie de 15 zile, iar daca ea se desfasoara la 30 de grade C, 3 zile vor fi suficiente pentru ca  mustul sa se transforme in vin. 

Filtrarea

Filtrarea se face imediat ce se termina etapa de fermentatie, deoarece vinul devine tot mai clar, capatand o culoare tot mai placuta si incepe procesul de limpezire. Pentru a obtine un vin bun nu este suficienta doar tragerea de pe drojdie a vinului, ci se cere si filtrarea acestuia.

Filtrarea nu doar ca asigura un gust desavarsit, dar va elimina toate resturile vegetale, drojdiile sau sedimentele. Pentru filtrare, puteti folosi un filtru cu placi din otel inoxidabil, care asigura o curatare eficienta. Filtrarea se mai poate face si prin pasteurizare, supunere la temperature foarte scazute sau prin adaugarea unor solutii speciale precum: bentonite, caolinul sau dioxidul de sulf. 

Pastrarea vinului

Pentru ca vinul sa se pastreze in conditii excelente, trebuie sa tineti cont de cateva aspecte foarte importante. Cu siguranta nu ne dorim ca el sa isi piarda din savoare, de aceea temperatura trebuie sa fie constanta, intre 7 si 18 grade Celsius. De asemenea, mediul in care este pastrat vinul, trebuie sa dispuna de o umiditate de 70%, ferit de expunerea la lumina puternica si intr-o pozitie tihnita, fara multa miscare.

Daca tineti cont de toate aceste etape amintite, nu aveti cum sa dati gres. Noi va uram spor la treaba!