Daca locuiesti la casa si dispui de o curte, cel mai probabil te-ai confruntat de multe ori cu cresterea ierbii. Este un proces inevitabil, dar pe care il putem contracara daca tundem iarba de fiecare data cand creste. Nu este intotdeauna o activitate pe care o asteptam cu bucurie, insa acest lucru se poate intampla si din cauza faptului ca nu suntem dotati cu cele mai bune ustensile. Tunderea ierbii poate fi o activitate chiar relaxanta, atat timp cat dispunem de cel mai bun echipament pentru acest lucru. De aceea, in randurile urmatoare iti voi spune de ce este o idee buna sa achizitionezi o motocositoare pe benzina.

La ce ajuta o motocositoare pe benzina?

In primul rand, este bine sa trecem in revista o scurta descriere a motocositoarei: aceasta este o ustensila care se prinde pe umar si este utilizata pentru intretinerea gazonului, pentru taierea buruienilor, pentru ingrijirea arbustilor de dimensiuni reduse sau chiar a gardurilor vii. Fata de coasele utilizate in trecut de catre bunicii nostri, motocositoarea (sau motocoasa asa cum i se mai spune) are avantajul de a beneficia de un motor care face treaba dificila in locul nostru. Aceasta are un principiu de functionare destul de simplu, ce consta in faptul ca motorul actioneaza capul de taiere. Motocositoarele au un fir de taiere sau un disc, acestea fiind atasate de capul de taiere. Prin rotatia la viteza foarte mare, acestea taie cu usurinta iarba.

Exista mai multe tipuri de motocositoare, in functie de necesitatile fiecarei persoane.

· Motocositoare pe benzina

Acestea sunt mai puternice decat celelalte tipuri de motocositoare, fiind actionate de un motor care este alimentat cu benzina. Pot taia cu usurinta chiar si buruieni mai puternice.

· Motocositoare cu acumulatori

In functie de capacitatea acumulatorului, acestea pot fi folosite pentru suprafete medii spre mari. Acestea insa sunt ceva mai scumpe decat celelalte tipuri de motocoase.

· Motocositoare electrice cu fir

Acestea trebuie sa fie tinute permanent in priza, de aceea sunt recomandate pentru suprafete mai mici. Este destul de dificil sa tragi firul in permanenta, asadar acesta poate fi un inconvenient destul de mare.

De ce sa alegem o motocositoare pe benzina?.

Un prim motiv este pretul. In comparatie cu cele pe acumulatori, motocoasele pe benzina au un pret mai scazut. De aceea, beneficiezi in continuare de o libertate de miscare pe care nu o ai cu un model pe fir, dar la un pret mai scazut decat la cele cu acumulatori. Este compromisul perfect. Un alt motiv pentru care motocositoarele pe benzina sunt recomandate, este acela ca beneficiaza de motoare puternice. Fiind alimentate cu combustibil si avand o ardere interna, acestea vor dezvolta o putere de taiere mult mai mare decat cele cu acumulatori sau fir. Astfel, daca ai in curte zone unde exista buruieni mai rezistenti sau iarba mai inalta, motorul nu va avea probleme in a face fata. Vei putea sa aduci iarba la dimensiunea dorita fara prea multe batai de cap.

Ce sistem de taiere este ideal pentru motocositoare?

In functie de scopul pentru care urmeaza sa achizitionezi motocositoarea, exista si mai multe tipuri de sisteme de taiere:

Cel mai des utilizat este cel cu fir. Acest sistem este constituit dintr-un fir de nailon, care prin ambele parti ale capului de taiere. Desi in mod normal este un material moale, atunci cand este actionat de motor si este rotit la viteze foarte mari, el se rigidizeaza. Astfel, este capabil sa taie cu precizie iarba din diverse locuri mai greu accesibile si vegetatia in general mai moale. Un avantaj al lui este ca atunci cand se rupe firul, acesta poate fi inlocuit destul de usor. Nu este recomandat insa sa fie utilizat pe suprafete foarte mari sau in locuri unde iarba este mai rigida sau buruienii mai rezistenti.

Un alt sistem de taiere este cel cu cutite. Acesta este destinat retezarii ierburilor mai dese si a buruienilor sau tufisurilor de dimensiuni reduse. El foloseste un cap cu doua sau trei lame fabricate din otel. Cutitul este mai eficient decat firul de nailon si poate fi utilizat si pe suprafete mai mari.

Ultimul sistem de taiere este cel cu discuri. Acesta deriva din cel cu cutite, oferind mai multi dinti de dimensiuni mai reduse. Se foloseste pentru taierea tulpinilor si a crengutelor vegetatiei mai dure. La fel ca in cazul sistemului cu cutite, pietrele ii pot dauna destul de tare, asa ca trebuie sa fiti atenti atunci cand il utilizati.

De cele mai multe ori insa, capetele de taiere sunt interschimbabile.

In concluzie, daca va doriti ca gazonul din propria curte sa arate impecabil si vreti sa transformati tunderea ierbii intr-o relaxare, va puteti orienta spre o motocositoare pe benzina.